Welkom
Contact
Fotoalbum
Tips
Voedsel
Aanbod
Literatuur
Verenigingen
Gastenboek

 

 
 

Enkele tips voor het houden van Kolenbranderschildpadden

(Chelonoides carbonaria - syn. : Geochelone carbonaria)

Herkomst

De kolenbranderschildpadkomt voor in tropisch Midden- en Zuid-Amerika. Van Panama in het noorden via Colombia, Venezuela, Suriname, Frans- en Brits-Guyana, Bolivia, Paraguay, Brazilië tot Argentinië in het zuiden.

Temperatuur

Een tropische schildpad vraagt dus om vrijwel constant hoge temperaturen met weinig verschillen in zomer en winter. De dieren zijn het meest actief bij temperaturen tussen 24 en 26° C, Dat moet dus de gemiddelde temperatuur in het terrarium zijn. Op minstens één plek in het terrarium moet een warmtestraler hangen die op die plek een temperatuur van 33 - 36° C teweeg brengt. De nachttemperatuur moet ± 20° C zijn. Om de paringsdrift op gang te brengen kan het inlassen van een periode van ± 4 weken met lagere temperaturen (± 4°C lager) effectief zijn.

Terrarium

Kolenbranderschildpadden zijn echte wandelaars. Ze doen dit op min of meer vaste tijden van de dag. Ze gaan dan op zoek naar voedsel. Dit grage wandelen heeft tot consequentie dat het terrarium veel langer moet zijn dan breed. Dus liever 4 meter lang en 0,5 meter breed van 2x2 meter hoewel de oppervlakte in beide gevallen even groot is.

Men kan een terrarium zo fraai maken als men wil maar behalve de warmteregulatie is belangrijk dat er een flinke waterbak / zwembad is waar de dieren graag uit drinken maar, ook in baden. Het water moet daarom minstens een keer per dag worden ververst. Bij dit verversen mag men rustig wat water over de rand laten lopen om een vochtige plek in het terrarium te maken. In de tropen regent het in bepaalde perioden van het jaar hevig – de natte moesson - ; het is daarom belangrijk om voor voldoende luchtvochtigheid te zorgen. Vermijdt tocht!

Verder is van belang dat er een royale schuilhok/slaapplek aanwezig is. Voor mijn jonge dieren maak ik die meestal van een wijnkistje voor de volwassen dieren heb ik een soort grot gemetseld. Het is handig om die te voorzien van bodemverwarming om zo de nachttemperatuur op de slaapplek rond de 20° C te kunnen houden.

Diverse obstakels in de lengte van het terrarium maakt de wandeling afwisselender omdat ze dan het einde van de wandeling niet in een oogopslag kunnen waarnemen.

Ik weeg al mijn dieren 1 x per maand. Dat doe ik omdat je aan schildpadden moeilijk kan zien of ze gezond zijn of ziek. Zieke dieren verliezen echter gewicht! Als andere dieren zwaarder worden maar een dier wordt lichter in gewicht, hou dat dier dan goed in de gaten. Het kan ziek zijn. Eet het minder? Zit het vaker in een hoekje en is het dus minder actief? Ga dan naar een gespecialiseerde dierenarts (Zie lijst NBSV). Daarom...wegen! ieder maand op, bij voorkeur, dezelfde dag.