Welkom
Contact
Fotoalbum
Tips
Voedsel
Aanbod
Literatuur
Verenigingen
Gastenboek

 

 

Wat te voederen?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Moskovits en Bjorndal geven voor het eiland Maracá in het Noordwesten van Brazilië aan dat Kolenbranderschildpadden op de eerste plaats fruiteters zijn. Tropisch fruit heeft daarbij de voorkeur. Hollandse appels en peren worden niet zo graag gegeten. Sinaasappels, mango's bananen en dergelijke hebben de voorkeur en dan goed rijp en met schil! Wel eerst heel goed wassen! In de schillen zitten veel belangrijke vezelstoffen. Dit voorkomt dunne ontlasting.

Vinke & Vinke geven voor Guyana aan dat de schildpadden daar ter plaatse zich voornamelijk voeden met bladeren en grassen en dat ook een flink deel van het voedsel van dierlijke oorsprong is. Het gebied is er zeer vochtig en er komen veel wormen voor die graag en in behoorlijke hoeveelheden worden gegeten.

Daarnaast eten ze graag bloemen. De Chinese roos (Hibiscus rosa chinensis) vinden ze heerlijk ze eten hiervan zowel de bloemen als het blad erg graag. Voer geen planten die vers uit de winkel komen, ze zijn altijd met gif bespoten. Pluk de eerste bloemen eruit en gooi ze weg.

Bloemen waarvan de knoppen thuis zijn ontstaan kunnen wel gevoerd worden. Wacht om dezelfde reden drie maanden met het voeren van blad van de plant.

Het kan ook stukken eenvoudiger want ze lusten ook graag paardebloemen, weegbree, klaver e.d., wat ze niet lusten, laten ze na eraan geroken te hebben, gewoon liggen. Ze lusten ook best graag volkorenbrood en gekookte eieren. Ook kliekjes die aan tafel overblijven worden doorgaans graag gegeten. Verder zijn ze verzot op geweekte hondenbrokken. Voer ze dit een keer per 3-5 weken. Ze lusten het iedere week wel maar, dan voer je ze snel dood! Zorg dus voor variatie!